štvrtok 23. februára 2012

Val Gardena - Alpe di Siusi lyžovanie krížom krážom

/ 6. deň dovolenky /

Štvrtok ráno je obloha zatiahnutá jemným závojom. Svitá už pred siedmou hodinou, čo je čas na rýchle ale výdatné raňajky. Sú každé ráno podobné, skladajú sa z kávy a sladkého pečiva. Také raňajky nie sú objemné, zato dodajú potrebnú energiu na celý deň. Ak si strčíte do vrecka vetrovky ešte nejakú tyčinku z čokolády, tak celý deň na lyžiach nemusíte jedlo riešiť. Včerajší výlet cez lyžiarske stredisko Arabba na ľadovec Marmolada cítiť trocha vo svalstve. Rýchla masáž alpovou masťou pomôže. Dá stehnám, lýtkam a ramenám zrelaxovať a nastaviť sa na ďalšiu celodennú dávku lyžiarskych zážitkov. Keď vás svaly nebolia, zážitok z lyžovačky je neporovnateľne lepší. Obliecť vysušené prádlo, lyžiarske nohavice, vetrovku a suché lyžiarky. Nezabudnúť rukavice, čiapku (helmu), okuliare, krém na pery, skipass, foťák, čokoládovú tyčinku a vyrážame. Schmatnúť z lyžiarne navoskované lyže a palice a už stojíme na zastávke skibusu.

Ako každý deň, aj dnes sa dostávame na prvú lanovku tesne po spustení jej premávky, takže prvá jazda je po panenskej menčestrovej trati (bez majmenšej lyžiarskej stopy) navodí skvelú náladu. Prvá skúšobná jazda zobudí svalstvo, preverí stav lyžiarskeho výstroja a keď je všetko v poriadku, môžme sa vydať do okolitého sveta zjazdových tratí. Dnešný azimut smeruje na lyžiarske stredisko Val Gardena a jeho prirodzené pokračovanie Alpe di Siusi. Táto skitour bude čo do počtu kilometrov zjazdovkových a vlekových najdlhšia. Vyplynula z pohľadu na veľkú spoločnú skimapu stredísk Val di Fassa, Arabba, Alta Badia, Val Gardena, Alpe di Siusi. Do Alpe di Siusi sa na týždňovú dovolenku asi nevydáme, ale vynechať úplne také významné stredisko, ktoré je ideálne pre začiatočníkov, alebo pre rodinné lyžovanie s deťmi by bolo nesprávne. Preto vznikol nápad na túto skitour. Sú dva typy lyžiarov. Prvý sa zameriava na objavenie "svojej" zjazdovky, ktorá mu ideálne vyhovuje a na nej sa venuje svojmu lyžovaniu. Zdokonaľuje štýl, vychutnáva jazdu, pohyb, oblúk. Alebo sa zašije do snowparku a driluje techniku. Jedná sa o zameranie na seba, na svoje lyžovanie.

Val Gardena krížom krážom na lyžiach

Druhý typ rekreačného lyžiara sa už nezameriava na samotné lyžovanie ako aktivitu, ktorá ho baví, ale lyžovanie využíva na presúvanie sa po krajine a jej poznávanie. Svoje lyžovanie už nepovažuje za také podstatné ( väčšinou ho má zvládnuté na úrovni, ktorá mu vyhovuje ) a zameriava sa na cestu skitour. Poznáva hory, trate, prostredie. My patríme k tejto skupine skitouristov. Dnešnú etapu po Dolomitoch začíname z Canazei vo Val di Fassa. Trať sme si vymysleli sami a vybrali jej názov Belvedere - Seceda - Punta D´Oro. Nie sú k nej inštrukcie ani lyžiarske brožúry. Budeme sa spoliehať na vlastný cit a skimapu, ktorú má každý z nás vo vačku. Úsek z Belvedere cez Col Rodella, Passo Sella do Ciampinoi 2.254m poznáme už z predchádzajúcej skitour Sella Ronda. Odtiaľ nebudeme pokračovať v okruhu Sella, ale na rozsiahle minikopčeky Alpe di Siusi. Množstvo dlhých a plytkých traverzov si pýta voskovať lyže. Prednosti aké majú voskované lyže spoznáme na pomalých úsekoch, kde všetci paličkujú a my ich s úsmevom predbiehame.

Najprv sme si mysleli, že nízky počet lyžiarov zapríčinilo počasie, alebo skutočnosť že sme začali priskoro ráno. Možno je deň únavy a možno zo všetkého kúsok. Každopádne sa lyžuje opatrnejšie (vidieť to na všetkých lyžiaroch ). Známky únavy sa prejavia aj v masovom rozmere, zrazu chýba na svahoch polovica lyžiarov. Nie že by nám to vadilo, naopak. Len chcem poukázať na skutočnosť, ktorú väčšina dovolenkárov podceňuje. V prípade letného leňošenia pri mori je týždenná dovolenka s rodinkou pohodovou záležitosťou. Ale týždeň aktívneho športovania v zime? Zimná dovolenka na lyžiach si vyžaduje fyzičku. Fyzická príprava všetkých členov dovolenkového tímu je nevyhnutná. Zalyžujete si len toľko, na koľko je pripravený najslabší člen výpravy. Ruku na srdce, nie je to vždy len dieťa (nemyslím úplných špuntov, ktorí si vyžadujú špeciálny baby-ski-program), ktoré zahlási že "dnes už nevládzem, mám dosť končím, viac nelyžujem". Taký tatko manažér, ktorý celý rok iba sedí za počítačom, dostane na zimnej dovolenke riadne zabrať. Často už po dvojdňovej lyžovačke končí predčasne so svalovkou.

Aj naši známi odpadli predčasne a na záver dovolenky si zvolili prechádzky v údolí Val di Fassa kombinované s odpočinkom vo welness centrách. Našťastie vo veľkých zimných strediskách je možné program obmieňať. Canazei vo Val di Fassa, Arabba, Val Gardena aj Alta Badia rozhodne k takým patria, sú zariadené a pripravené ponúknuť všetky alternatívy zimnej dovolenky ako ľahká turistika, sánkovanie, wellness, slnečné terasy ... My sa vráťme k lyžovačke. Spozornieme, keď sme sa zrazu ocitli na bode, ktorý je zatiaľ neznámy a nič nám nehovorí. Vstupujeme do neznáma, nové zjazdovky, nový terén. Zvedavosť sa automaticky vybudí na vyššiu úroveň. Kuk do mapy. Náhodou sme sa vyviezli sedačkovou lanovkou pod majestátny skalný útvar Sassolungo (3.181 m ). Namiesto na Ciampinoi sme sa ocitli tesne vedľa na Piz Sella pri malej horskej chate Rifugio Emilio Comici, ktorá je takmer prilepená na nepriehľadnuteľnom obrovi Sassolungo. Počasie sa vyjasňuje, takže bude ďalší špičkový deň? Vyťahujeme foťák.

Kvalitu Val Gardeny objavujú holandskí a ruskí lyžiari, prinášajúc aj svoje zvyky.

Početná holandská ale i ruská komunita, ktorá sa zameriava z tejto štvorice spojených lyžiarskych stredísk Alta Badia - Arabba - Val di Fassa - Val Gardena na posledne menované, dáva aj stredisku príchuť po tejto klientele. Keď sa potúlame po miestnych zjazdovkách, nie je to iba pocit že sa tu lyžuje nejako horšie. Ani nie tak pre kvalitu terénov či povrch zjazdoviek, spôsobuje to nefunkčný sútok masy lyžiarov. Potom ma napadlo o čo ide. Jasné, Holanďania. Holanďan na lyžiach je ako teliatko na korčuliach. Oni sa motajú všetkými smermi, nepredvídateľne, určite zavadzajú aj sami sebe. Kúsky, ktoré vám nikto iný na lyžiach neukáže sú k pobaveniu. Podobne zamorené stredisko Holanďanmi sme už v minulosti stretli. V Rakúsku v rámci najväčšieho lyžiarskeho údolia Zillertal si Holanďania obľúbili mestečko Mayrhofen. Z lyžovačky ich najviac baví alkohol a nočný život. Sölden ich rovnako láka na bezbrehé alkoholové hýrenie. Taká lyžovačka, keď sa z predchádzajúcej noci ešte silno podgurážený začiatočník postaví na lyže je nebezpečná nielen pre neho. Asi zaujímavý postreh - aj Mayrhofen je plný Rusov. Žeby mali rovnaké zimné záľuby ako Holanďania?

Osobne sa radšej vyhýbam prostrediu, kde je na zjazdovkách zvýšená koncentrácia podnapitých lyžiarov. Žiaľ väčšinou tí čo si bez zábran vypijú a postavia sa na lyže, patria v lyžiarskom umení medzi začiatočníkov - najnebezpečnejšia kombinácia. Dbajte na biely kódex ( lyžiarske desatoro ) základné pravidlá bezpečnosti na zjazdovkách platné pre každého rekreačného lyžiara. Neváhajte preto upozorniť na problémových jedincov lyžujúcich policajtov, alebo carabinierov, ktorých stanoviská sú na každom väčšom uzle zjazdoviek a lanoviek. Počas svojej praxe som bol svedkom príliš veľkého množstva úrazov a zrážok zavinených podnapitým debilom na lyžiach, preto je vojnová sekera vykopaná. Našťastie ich postupne spoločnosť vytesňuje zo svojho prostredia aj v civilnom živote. Množstvo talianskych aj rakúskych priateľov si na lyžovačke dá po obede pohár vína či piva a bez problémov pokračujú v poobedňajšej lyžovačke, podobne to riešia aj za volantom. Nikdy som nezažil nikoho z nich, že by to prehnal. Zato lyžiari z netypických krajín sa vedia zrúbať pod obraz a postaviť sa na lyže. Nepríjemný zážitok, ak musíte s takým cestovať napríklad v uzavretej kabínkovej lanovke.

Seceda slnečná strana Val Gardeny, zlyžovanie zjazdovky La Longia 10,5 km

Obrátime list a spúšťame sa podľa miestnej smerovky do strateného centra Val Gardeny Ciampinoi, odkiaľ sa napájame na klenot tunajších zjazdoviek. Saslong je názov čiernej zjazdovky, na ktorej sa poriadajú závody svetového pohára v lyžovaní. Po nej schádzame do mestečka St. Cristina, pod ktorou nás prevezie podzemný vláčik na druhú stranu údolia. Tam nasadneme na lanovku ktorou sa s jedným prestupom vyvezieme na Seceda 2.518m. Vrchol Seceda je najvzdialenejším bodom našej skitour (vzdušnou čiarou cca 30 km z Canazei). Tu na nás čaká druhý klenot Val Gardeny zjazdovka do Ortisei. Lyžiarske stredisko Seceda známe ako slnečná strana Val Gardeny. Zjazdovka La Longia červená 10,5 km s prevýšením takmer 1.300m končiaca nad mestečkom Ortisei patrí k najdlhším a najkrajším v Dolomiti Superski. Z vrcholu plochej hory Seceda sa dá spustiť podobnou zjazdovkou späť odkiaľ sme prišli do St. Cristina. V Ortisei doplníme tekutiny a vybavíme ostatné potreby, po krátkej prestávke sa vydáme červenou kabínkou na pláne Alpe di Siusi (Seiser Alm). Počas jazdy lanovkou do Alpe Siusi sa obzerám na zjazdovku La Longia, črtá sa medzi stromami, bola naozaj zážitkom. Predstavujem si ako by sa dala zjazdiť na jeden záťah bez prestávky. Takmer nemožné, dávam si ju do osobného archívu najlepších zjazdoviek.

Zhora sa črtá vysvetlenie, prečo sú hlavné centrálne mestečká vybudované tak ako sú - naviazané na okolité lyžiarske terény. Pohľad do údolia z vrchu ukazuje, že údolie je takmer súvisle zastavané, avšak po spustení sa do údolia zistíte, že tam kde sa nastupuje na lanovky je výstavba hustejšia. Santa Cristina sa javí ako najcentrálnejšie stredisko z trojice Wolkenstein - St. Cristina - Ortisei. Santa Cristina je okom lyžiara výhodná polohou, leží priamo pod zjazdovkou Saslong teda svetový pohár a celý kopec Ciampinoi a tým aj pokračovanie na Sella Ronda má priamo na dosah lanovkou. Prístup do Alpe Siusi cez stredisko Monte Pana lanovkou z inej časti mestečka. Do tretice je zo Santa Cristina sprístupnené aj lyžiarske stredisko Seceda, ktoré vytvára akýsi súvislý oblúk z lanoviek a zjazdoviek smerujúcich opäť do údolia v susednom mestečku Ortisei, vzdialené 5 km. Práve Ortisei pôsobí ako najväčšie mesto údolia Val Gardena. Na Sella Rondu nemá priame spojenie. Hlavný prúd lyžiarov z Ortisei vedie na lanovku do Alpe di Siusi. Na druhej strane mesta sa ponúka lanovka do už spomínaného strediska Seceda s prestupnou stanicou Furnes. Niekoľko metrov ďalej je stanica pozemnej lanovky (vláčik) do Resciesa 2.282m, odkiaľ vedie nadol ďalší nádherný dlhý zjazd cez Furnes do Ortisei a taktiež vyhľadávaná prírodná sankárska trať. Škoda, že nevyšiel čas na Resciesa v programe našej skitour.

Alpe di Siusi (Seiser Alm) ideálne lyžovanie pre začiatočníkov a rodiny

Po pár minútach jazdy v kabínke vystupujeme na Monte Piz 2.100m. Rozhliadnutie po náhornej planine, ktorá je ohraničená skalným oblúkom medzi špicatou ihlou Sciliar 2.564m prechádzajúcej hrebeňom do Denti di Terrarossa 2.657m ukončeným súsoším Sasso Piatto 2.956 a Sassolungo 3.181m. Z údolia z obce Siusi 1.004m vedie popod lanovku aj horská cesta až do Compatsch 1.980m na náhornej planine, kde sa nachádza viacero sedačkových lanoviek na miernych svahoch, ktoré sú ideálne pre lyžovanie začiatočníkov a rodiny s deťmi. Cesta ďalej pokračuje celou oblasťou, ktorej sa hovorí aj Alpe di Siusi 2000, až do údolnej stanice lanoviek z Punta D´ Oro do Saltria. Zo stanice Saltria premáva autobus do stanice Monte Panna, ktorá je už súčasťou Val Gardena s prepojením lanoviek a vlekov do Ciampinoi. Tým sa okruh Saslong - Seceda - Ortisei - Punta D´ Oro Ciampinoi uzatvára a vrátime sa opäť do centra Val Gardeny, odkiaľ budeme pokračovať smer Val di Fassa až domov do Canazei. Lyžiarske terény Alpe di Siusi sú vhodné pre začiatočníkov na zjazdovkách ako aj bežkárov. Pohodové kĺzanie krajinou sa zmení na výdatnejšie lyžovanie iba v časti Laurin, kde si na perfektne upravených zjazdovkách zalyžuje aj zdatnejší lyžiar.

Chvíľu to trvá, kým prelyžujeme do oblúka celým strediskom postupne z jednej lanovky na ďalšiu až sa dostaneme na horskú chatu Zallinger 2.100m, kde si doprajeme chvíľku odpočinku, doplníme tekutiny a energiu, obrátime tvár lúčom slnka. Ktosi nadhodil otázku na zajtrajší program. V duchu si predstavujem množstvo malých kopčekov okolo Alta Badia, vtom zazneli dva hlasy ... "dáme Alta Badiu?" S úsmevom prikyvujem, zajtra nás čaká klasické rodinné lyžovanie v Alta Badia. Dnes máme pred sebou iba posledný zjazd do Saltria 1.700 odkiaľ sa naložíme do autobusu a odchádzame z Alpe di Siusi. Vyberáme si trať naľavo od lanovky, kadiaľ vedie súbežne aj sánkárska dráha. Prekvapujúce je množstvo sánkujúcich, ale po zlyžovaní máme chuť si to vyskúšať aj my. Čas ale súri a musíme si švihnúť, aby sme sa včas dostali nahor do Rodella vo Fassa. Na to budeme potrebovať ešte osem lanoviek vo Val Gardene.

• domov na blog: lyžovanie Val di Fassa

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Heslá článku:
lyžovanie Val Gardena - Alpe di Siusi, navoskované lyže, lyžovanie v Taliansku, výdatné raňajky dodajú potrebnú energiu na celý deň, lyžiarske stredisko Arabba, ľadovec Marmolada, zážitok z lyžovačky, Prvá skúšobná jazda, lyžiarsky výstroj, skitour Val di Fassa, Arabba, Alta Badia, Val Gardena, Alpe di Siusi, týždňová dovolenka, rodinné lyžovanie s deťmi, v snowparku a driluje techniku, rekreačný lyžiar lyžovanie využíva na pohyb po krajine a jej poznávanie,


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára