piatok 24. februára 2012

Alta Badia - špičkové rodinné lyžovanie

/ 7. deň dovolenky /

Lyžiarske stredisko Alta Badia ponúka kvalitné lyžovanie pre každú kategóriu lyžiarov, predovšetkým je vhodné pre rodiny s deťmi a začiatočníkov. Svižné trate si nájdu aj zdatní majstri lyží. Čierna zjazdovka Gran Risa v Alta Badia každý rok privíta svetovú špičku mužského zjazdového lyžovania, aby si počas súbojov v zjazde a super-G vo Val Gardena rozdelili aj body v obrovskom slalome práve na Gran Risa. Traduje sa povera, že víťaz obráku v Alta Badia sa stane tiež majstrom obrovského slalomu v danom ročníku svetového pohára. Napriek tejto lyžiarskej pecke zapĺňajú celé stredisko deti a ich rodičia na lyžiach. Jasnou prevahou modrých tratí pripomína Alta Badia skôr obrovský ski-kinder-land. Keby deti vyberali zimnú dovolenku, volili by Alta Badia - špičkové rodinné lyžovanie.

Rodinnú atmosféru vytvárajú prevažujúce modré zjazdovky (z celkového počtu 130 km je modrých až 70 km). Vynikajúci servis pre malých a najmenších lyžiarov, úprava snehu na zjazdovkách do pekne vyhladeného "menčestru" je podporená kvalitnou technikou lanových dopravných zariadení. Ubytovanie v Alta Badii patrí všeobecne k drahším než v Arabba či Val di Fassa, skôr by sa dalo prirovnávať k Val Gardena. Pre ubytovanie môžete zvoliť dedinky Pedraces, La Villa, Colfosco, San Cassiano, alebo centrálne horské mestečko Corvara 1.568 m n.m s množstvom krásnych hotelov a kompletnou infraštruktúrou. Spolu môžu ubytovať vyše 16.000 hostí.

Alta Badia je priateľská aj pre caravany.

Príchod v lyžiach do Alta Badia oranžovým okruhom Sella Ronda od Passo Gardena po peknej červeno-modrej trati, ktorá tesne pred mestečkom Corvara prechádza do úplnej roviny. Niekoľko posledných stoviek metrov sme nútení použiť štvorsedačkovú lanovku č. 34 Borest, ktorá nás dovezie do centra Corvara. Jej zaujímavosťou je to, že po naprostej rovine preváža lyžiarov putujúcich po ski-okruhu Sella Ronda v obidvoch smeroch. Pod lanovkou sa nachádza camping plný caravanov neďaleko dediny Colfosco. Klobúk dole pred týmto druhom lyžovania. Niektoré caravany však vyzerajú, že dokážu poskytnúť majiteľom vysoký komfort aj v horách počas lyžovačky. Camping poskytuje každému prípojky na vodu, odpad, elektriku, možno aj internet a ostatné vymoženosti. Orientačné ceny takejto lyžovačky sú približne: € 8,00 dospelý/deň; € 6,00 dieťa/deň; € 16,00 bus/deň plus plyn a elektrika podľa reálnej spotreby a ktovie aké ďalšie poplatky. Nuž ani takáto zimná dovolenka nie je zadarmo.

Majestátny Sassongher 2.665m z jednej strany a masív Sella z druhej lemujú príchod do Corvara. Na protiľahlej strane za mestečkom sa týči vysielač na vrchu Col Alto 2.000m. Niekoľko susedných napoly zalesnených kopcov rovnakej nadmorskej výšky poskytuje terény pre hlavnú lyžiarsku oblasť nad Corvarou, ktorá je plná modrých zjazdoviek s približne tridsiatkou horských chát a bufetov s občerstvením.

Lyžiarske stredisko Alta Badia

Z hľadiska lyžiarskeho je práve lyžiarske stredisko Alta Badia najmenej náročné. Má 130 km zjazdoviek, z ktorých je 80% zabezpečených proti nepriazni počasia umelým zasnežovaním. Viac než polovica zjazdoviek je modrých (56% ľahké), zbytok okrem troch čiernych (6% ťažké) tvoria pekné červené (40% sú stredne náročné ). V lyžiarskom stredisku Alta Badia premáva 10 kabínkových, 30 sedačkových lanoviek a približne 10 vlekov, celková prepravná kapacita strediska je približne 85.000 osôb za hodinu. Tento údaj v kombinácii s ubytovacou kapacitou cca 16.000 hostí je príkladom hladkej prepravy lyžiarov, bez zbytočného čakania v radoch, navyše pri 130 km zjazdoviek vychádza aj dostatok miesta na lyžovanie. Sezóna trvá od konca novembra do polovice apríla. Zjazdovky ležia v nadmorskej výške od 1.324m (Pedraces) do 2.778m (La Gazuoi), odkiaľ vedie najdlhšia zjazdovka 8 km do San Cassiano (1.537m). Najťažšia je už spomínaná čierna zjazdovka Gran Risa 1,5 km dlhá s prevýšením 644m.

Lyžiarske stredisko Alta Badia má niekoľko pomyselných častí. Ak prichádzame do ALta Badia zo smeru Brunico, prvým parkoviskom pri lanovke je dedinka Pedraces 1.324m, odkiaľ vedú dve sedačkové lanovky do výšky 2.043m pod obrovský skalný masív Sasso Della Croce 3.026m (pozri obr.2 - vzadu nad autocampingom). Nadol vedie modrá zjazdovka, ktorá sa od medzistanice lanoviek mení na červenú.

Mestečko La Villa 1.433m patrí k cieľom, kam smerujú všetci zdatnejší lyžiari. Kabínkovou lanovkou sa vyveziete na Piz La Villa 2.077m odkiaľ vedie známa čierna trať Gran Risa, alebo pekná červená, či červeno-modrá zjazdovka späť do mestečka La Villa. Ak ostanete na vrchu otvára sa pred vami niekoľko podobných, susedných vrcholov ako Piz La Villa, medzi ktorými je množstvo lanoviek a lyžiarskych tratí (Piz Sorega 2.003m, Biok 2.078m, La Brancia, Arlara, Col Alto 2.000m). Prevažujú modré, ale ak sa spustíte do San Cassiano 1.537m, alebo Corvara 1.568m zalyžujete si na dobrých červených zjazdovkách.

Ďalšia lyžiarska oblasť v stredisku Alta Badia sa nachádza medzi mestečkom Corvara a sedlom Passo Campolongo, ktoré tvorí hranicu s lyžiarskym strediskom Arabba. Touto časťou Alta Badie vedú masy lyžiarov krúžiacich po okruhu Sella Ronda. V rámci oranžového okruhu je tu kabínková lanovka Corvara-Boé a v rámci zeleného okruhu výborná červená zjazdovka Costoratta-Corvara. Od úpätia masívu Sella Gruppo až po Pralongia 2.140m sa nachádza niekoľko lanoviek a miernych zjazdoviek vhodných pre špičkové rodinné lyžovanie.

Medzi mestom Corvara, ktoré je srdcom Alta Badie a susednou Val Gardenou tvorí hranicu Passo Gardena, kam smeruje niekoľko vlekov, lanoviek a zjazdoviek. Tejto časti sa hovorí Colfosco podľa rovnomennej dedinky. Je to oblasť modrých a červených zjazdoviek súvisiacich s okruhom Sella Ronda.

Špecialita pre fajnšmekrov - Lagazuoi 2.778m - Armentarola 1.615m

Rozhranie lyžiarskych stredísk Cortina d´Ampezzo a Alta Badia tvorí sedlo Passo Falzarego 2.105m. Tu sa nachádza stanica vysokokapacitnej kabínkovej lanovky, ktorá vás dostane do výšky 2.778m na vrchol Lagazuoi. Aká nádherná panoráma tu na vás čaká? Okrem nádherných výhľadov zažijete jeden z najkrajších zjazdov v Dolomitoch. Špecialita pre fajnšmekrov - zjazd dlhý 8 km, končiaci v dedine Armentarola. Odtiaľ sa na Passo Falzarego môžete vrátiť skibusom, alebo po krátkom vleku pokračovať ďalej do údolia až ku kabínkovej lanovke v San Cassiano 1.537m a ďalej pokračovať v lyžovačke v Alta Badia, kde si vychutnávate špičkové rodinné lyžovanie.

Lyžiarske stredisko Val di Fassa môžte vnímať aj vďaka spoločnému skipasu Dolomiti Superski a vzájomnému pospájaniu zjazdoviek a lanoviek so susednými Alta Badia, Arabba, Val Gardena, Alpe di Siusi ako Lyžiarske stredisko Sella Ronda. Podrobnosti o lyžiarskych terénoch, názor na Val di Fassa (Sella Ronda) čítajte v naslkedujúcom článku > Lyžiarske stredisko Val di Fassa hodnotenie, kde sú spomenuté všetky oblasti Val di Fassa. Niektoré z nich sú roztrúsené po údoliach a okolitých horách, ale všetky sú spojené spoľahlivou autobusovou kyvadlovou dopravou. Skibusy premavajú ako lanovky, ak máte platný skipass, cestujete s ním na vlekoch, lanovkách i skibusoch.

• domov na blog: lyžovanie Val di Fassa

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Heslá článku:
Lyžiarske stredisko Alta Badia špičkové rodinné lyžovanie, lyžovanie v Taliansku, zjazdovka Gran Risa, mužské zjazdové lyžovanie, zimná dovolenka, ubytovanie Pedraces, La Villa, Colfosco, San Cassiano, Corvara; Alta Badia je priateľská aj pre caravany, lyžiar, zimná dovolenka, Sassongher, Sella Ronda Camping, Lyžiarske stredisko Alta Badia, prepravná kapacita strediska, Piz La Villa, Piz Sorega, Biok, La Brancia, Arlara, Col Alto, lyžiarska oblasť, Passo Campolongo, Passo Gardena, okruh Sella Ronda, Špecialita pre fajnšmekrov - Lagazuoi 2.778m - Armentarola 1.615m, Cortina d´Ampezzo, sedlo Passo Falzarego, Lyžiarske stredisko Val di Fassa, skibus, skipass


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára