nedeľa 19. februára 2012

Lyžiarske stredisko Belvedere – zoznámte sa Val di Fassa

/ 2. deň dovolenky /

stanica lanovky z Canazei na Belvedere Nedeľa ráno 7,00 hod všetci vstávame a takmer sa trasieme nedočkavosťou. Sme trošku sklamaní počasím, lebo je pod mrakom (ach aká nespravodlivosť, včera pri príchode svietilo slnko). Rýchlo raňajkujeme a poobliekame sa, prvý deň vždy všetko trvá dlhšie. Sme v apartmáne štyria a musíme zladiť, kúpeľňa, záchod, obliekanie, lyže, lyžiarky, doplnky, peniaze, doklady, krém na tvár ... Nakoniec sa nám to podarilo a krátko pred deviatou nastupujeme do skibusu. Je to skvelé, prvý nám tesne unikol, ale druhý prišiel asi o 2 minúty a je natrieskaný na prasknutie. Keď si myslíte, že už nikto nemôže vojsť, vošlo nás tam ešte asi 10 lyžiarov. Cesta je kratučká a už sme pri kase. Jasné, je nedeľa prvý deň pobytu a je tu záplava ľudí, tak sa pekne postavíme do radu a slušne čakáme na skipasy.

Náš tímový fotograf a kameraman všetko fotí a začína byť nervózny lebo už by chcel byť na svahu. Hurá, už sme sa dostali dovnútra a môžeme kupovať skipasy, kúpili sme každému zo skupiny šesť dňový Dolomiti Superski, lebo máme v pláne okrem „nášho strediska“ prelyžovať tiež Sella Rondu, samozrejme ísť si zalyžovať aj do blízkej Arabby, Alta Badie, Val Gardeny, dať ľadovec Marmolada aj ďalšie možnosti v okolí Ciampac, Moena San Pellegrino, uvídime čo nám dovolia čas a kondícia. Skipass Dolomiti Superski 2012 pre dospelého stojí 241 € / 6 dní a zastrešuje 1.250 km zjazdoviek s takmer päťstovkou vlekov a lanoviek v dvanástich strediskách (Cortina d´Ampezzo, Val Gardena, Plan de Corones, Alta Badia, Alpe di Siusi, Val di Fassa, Arabba, Marmolada, Alta Pusteria, Civetta, Val di Fiemme, San Martino di Castrozza, Valle Isarco, Tre Valli).

Štvrťhodinka a už máme všetko potrebné zakúpené a vybavené, aby sme sa postavili do radu na osemmiestnu kabínkovú lanovku Canazei - Pecol, ktorá nás vyvezie nad pásmo lesa do výšky 1.932m nad morom. Kupodivu rad lyžiarov postupuje celkom rýchlo a bez chaosu, takže na kopci sme už pred 10 hodinou, čo je vzhľadom na úvodný nával úplne skvelý výkon ( treba brať do úvahy že naša zostava je dosť veľká - 4 muži, 3 ženy 2 mládenci a 1 slečna).

Ceny sú vyššie, keď dovolenkujú Taliani v Taliansku

Lyžiarske stredisko Belvedere Z medzistanice Pecol musíme použiť jednu z dvoch lanoviek Pecol-Col dei Rossi (2.382 m) alebo Pecol-Toé (2.270 m), kde si zapíname lyže a testujeme lyžiarske stredisko Belvedere. Zoznámenie prebieha s nadšenými pokývkavaniami hlavou. Napriek tomu že je pod mrakom je dobrá viditeľnosť a tak si mapujeme stredisko a určujeme styčné body pre prípad, že by sa niekto stratil. Takúto zásadu využívame v každom novom lyžiarskom stredisku, než sa vydáme na nejakú ski-tour. Poriadne zoznámenie sa so sjazdovkami, ktoré sú „naše domovské“ sa vždy vyplatilo, hlavne ak sme na lyžovačke s deťmi.

Po dvoch, troch jazdách sa začíname orientovať, vychutnávame si jazdu a rozhliadame sa, vpravo je Funpark, vľavo reštaurácia (ktorú neskôr naši známi premenujú na základňu Houston, pravým menom Baita Gherdeccia). Keďže je tu veľa križovatiek a širokánske pláne na lyžovanie, radšej sa čakáme, aby sme si stredisko Belvedere prešli systematicky a zistili, čo nám toto stredisko môže ponúknuť. Oceňujeme, že sú tu samé sedačky s krytom alebo kabínky, čo sa začína hodiť. Počasie sa zmenilo a začína sa zhmlievať a poletuje drobný sniežik.

Po niekoľkých jazdách krížom - krážom sme našli „našu“ zjazdovku, teda lepšie povedané červenú číslo 5. Je úžasná, na začiatku je strmá, neskôr je príjemne plytká a nakoniec taká skvelá široká červená. Tam si dáme asi 4 jazdy, lebo sa jej nevieme nabažiť . Vyhladlo nám a je nám aj trochu chladno tak ideme na nejaké jedlo. Priznám sa, ceny v Houstone nás trochu zaskočili. Za gulášovú polievku, akú bežne v Rakúsku aj v drahších strediskách kupujeme za 4 - 5,5 Euro včetne žemle, Canazeiania pýtajú 8,- ale čo už, ľudí je tu veľa a na stoly sa čaká v rade rovnako ako na jedlo a nápoje. Je možné, že tie ceny sú také vysoké práve kvôli prázdninám, pre Taliansko je to bežné aj v letných termínoch od polovice augusta. Ceny sú vyššie, keď dovolenkujú Taliani v Taliansku.

Posilnení pokračujeme v lyžovaní aj napriek varovaniu priateľov, ktorí sa prišli ohriať a najesť a hlásili že je veľmi nízka viditeľnosť. Spravíme teda ešte jednu skúšobnú jazdu po našej zjazdovke a rozhodujeme sa, či sa pôjdeme pozrieť do Arabby alebo na Col Rodella (druhá najväčšia časť vo Val di Fassa). Rozhodlo počasie, zamierili sme teda na Col Rodella. Zjadovka z Belvedere 2.423m do Pian Frataces 1.715m je dlhá červeno - modrá. Je to vlastne zjazdovka ktorá patrí do oranžového okruhu Sella Ronda, na ktorú sa chceme vydať hneď ako bude slnečné počasie. Z Pian Frataces použijeme lanovku do strediska Col Rodella, alebo môžeme pokračovať v zjazde až do mestečka Canazei 1.460m, čo je najdlhšia trať 8.5 km s prevýšením 963 m.

Dlhší prevádzkový čas lanoviek je darček pre lyžiara

Lyžiarske stredisko Col Rodella Lyžiarske stredisko Col Rodella je takisto skvelé, pekné široké stredne náročné zjazdovky, štyri sedačkové lanovky a jedna kabínková. Priamo z údolia Val di Fassa sem priváža lyžiarov vysokokapacitná lanovka Campitello - Col Rodella ( 2.395 m ). Škoda len toho počasia. Ale aspoň sme si prešli začiatok trasy zo Sella Ronda ( jej prvú štvrtinu ), oranžový smer ( v smere hodinových ručičiek) je lyžiarsky zaujímavejší a máme aspoň začiatok nacvičený. Niečo pravdy na tom asi bude, lebo keď sa vraciame k nám na našu stranu do Belvedere, tak lyžujeme po veľmi dlhej modrej zjazdovke a niektorí z nás musia aj paličkovať.

Po návrate na zjazdovky v oblasti Belvedere dáme ešte 2 -3 jazdy a ideme domov, husto sneží a už máme za sebou dosť lyžovania je niečo pred štvrtou a nemusíme to hneď prvý deň preháňať aj keď vleky premávajú do 17 hod. Túto skutočnosť musíme vyzdvihnúť, málokto si uvedomí, že posunutá doba prevádzky lanoviek je významný konkurenčný rozdiel v porovnaní s podobným skipassom iného strediska. Dolomiťáci začínajú premávať o 1/2 hodiny skôr (od 8:30 hod.) a končia o hodinu neskôr (17:00 h) ako je bežné inde v Alpách. Dlhší prevádzkový čas lanoviek je darček pre lyžiara.

Počas sneženia pripadlo 5 – 10 cm čerstvého snehu. Keďže sneženie pokračuje citeľne aj v noci aj dopoludnia v pondelok, predpokladáme že bude zajtra problém s upravenosťou zjazdoviek. Robíme si krátke posedenie pri káve, na stole skimapa a niekoľko alternatív zajtrajšieho programu je k dispozícii. Najpravdepodobnejší plán na zajtra je Skitour Panorama Ciampac - Buffaure - Pozza di Fassa, samozrejme v prípade zlého počasia. Skitour je nenáročná, dá sa urobiť za dve-tri hodiny a v prípade veľmi zlého počasia môžeme lyže pomerne rýchlo vrátiť do tepla.

• domov na blog: lyžovanie Val di Fassa

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Heslá článku:
dovolenky, lyžovanie Val di Fassa, Lyžiarske stredisko Belvedere, skipasy, fotograf a kameraman, Dolomiti Superski, Sella Ronda, ľadovec Marmolada, Ciampac, Moena, Skipass Dolomiti Superski 2012, San Pellegrino, Cortina d´Ampezzo, Val Gardena, Plan de Corones, Alta Badia, Alpe di Siusi, Val di Fassa, Arabba, Marmolada, Alta Pusteria, Civetta, Val di Fiemme, San Martino di Castrozza, Valle Isarco, Tre Valli, lanovka Canazei Pecol Col Rossi, Taliani v Taliansku, Lyžiarske stredisko Col Rodella, prevádzka lanoviek je darček pre lyžiara, zjazdovky, lanovky, lyže, funpark, sneženie


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára